2023

Amanda Cardell – Oasen

 

Vad är en oas?

När man kört miltals enformig motorväg genom Norrland, och sen svänger av till Vattrångs konsthall och Esters café, uppenbarar sig platsen verkligen som en oas i öknen. Byggnaden är ett före detta kapell som byggdes av frikyrkorörelsen Elim, namnet sägs också vara en oas i Sinaiöknen, en lund med dadelpalmer och vattenkällor. Den symboliska och faktiska platsen är utgångspunkten för Amanda Cardells utställning.  

Det handlar om plats, livsåskådning och förflyttning, hur man kan visualisera en idé om laddning och närvaro i husets arkitektur, takhöjd, ljusinsläpp och tidigare funktion. Vad gör en plats helig? 

Med färgade filter på fönsterpartierna sätts rummet i en egen stämning. Framför mittväggen hänger verket Klippkatedralen, en monumental textil applikation. I luftrummet hänger två skimrande mobiler. I det mindre rummet visas skulpturala objekt och fotografier. 

Amanda Cardell bor mest i Stockholm men också i Hälsingland strax utanför Söderhamn, dit hon längtar mest hela tiden. Hon arbetar ofta med storskaliga plastsrelaterade verk, som kretsar kring delaktighet och inkludering för såväl människa som natur. Hennes konst visas i sommar även som del av Smålandstriennalen på Smålands konstarkiv i Vandalorum, samt på Store Mosse nationalpark under hösten. 

f. 1972